Mjäll och torr hårbotten

Vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut begreppen!

Mjäll och torr hårbotten

Vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut begreppen!

Vad är mjäll?

Mjäll är helt enkelt döda hudceller som lossnar från din hårbotten. Detta är något som händer dagligen, över hela kroppen men när det lossnar så mycket att man kan se det med blotta ögat kallas det för mjäll.

Vad är skillnaden på mjäll och torr hårbotten?

Mjäll och torr hårbotten kan upplevas liknande, men är inte riktigt samma sak. En torr hårbotten kan till exempel uppstå om du använder fel produkter för din hårbotten. Produkterna kan vara för starka eller uttorkande, vilket leder till en kliande hårbotten som lämnar ifrån sig små flagor. Mjäll visar sig som större flagor som antingen faller ner på axlarna, eller fastnar i hårbotten.

Vad beror mjäll på?

Det är inte riktigt klarlagt varför man får mjäll. En teori är att det beror på en jästsvamp. Att vi har svampar på kroppen är något helt normalt och vanligtvis inte något man måste göra något åt. Kroppen reglerar oftast själv uppkomsten av svamp men ibland kan det uppstå en obalans i kroppen som gör att man måste behandla svampen. Har man jästsvamp i stora mängder kan kroppen reagera med att producera fler hudflagor än normalt. En annan orsak till mjäll kan vara fel slags produkter som torkar ut och irriterar hårbotten. Även stress och trötthet kan vara orsaker till att man får mjäll.

Kan alla få mjäll?

Ja, oavsett om du har torr eller fet hårbotten kan du få mjäll. Därför är det viktigt att man använder rätt produkter för att inte irritera hårbotten.

Hur behandlar man mjäll och torr hårbotten?

Du kan till exempel använda ett mjällschampo, eller andra produkter speciellt framtagna för att behandla hårbottenproblem. Det är också viktigt att använda rätt produkter som inte torkar ut din hårbotten. Även vissa salongskurer kan ha lugnande effekt på hårbotten. Prata med din frisör så kan hen hjälpa dig att hitta rätt produkter för just din hårbotten. På Headon har vi flera olika bra märken och produkter från till exempel Kérastase och Evo. Det är även viktigt att jobba förebyggande för att undvika hårbottensproblem. Till exempel genom att från början använda rätt produkter, göra kurer och inpackningar med jämna mellanrum och försöka stressa mindre.